2009. január 14., szerda

Kérdés

Talán nem ide tartozik, de szeretném megtudni, hátha valaki tud segiteni, hogy hogyan lehet egy számitógép IP számát megtudni. Ha valaki tudja az én IP számomat azt hogyan tudja felhasználni? Hogyan védjem magam?

9 megjegyzés:

Babi néni írta...

Az IP-cím a kapcsolódási pontod (pl. router) azonosítója. Csak akkor lehet megnézni, ha valamilyen adatot közölsz a másikkal. Az emailed fejlécében, ha megjegyzést teszel egy blogban (ha jól tudom, a blog.hu eleve feljegyzi), amikor egy weboldalon belül lekérsz egy aloldalt stb.

Ha valaki tudja az IP számodat, megtudhatja, hogy honnan léptél be. Ehhez azonban illegális csatornákat kell felhasználnia. A nagyobb cégek éppen ezért figyelik alkalmazottaikat, hogy milyen adatokat hívnak le és korlátozzák hozzáférési jogaikat, ezért kérnek jelszót a bankok, mobilszolgáltatók ügyintézői. Nem lehetetlen persze, de elég sokba kerül megvesztegetni egy magasabb beosztású személyt.

Ha tudja a csatlakozási pontod címét, esetleg személyedben fenyegethet. Attól, hogy tudja még nem tud vírusokat telepíteni a gépedre, adatot halászni róla stb.

Mindenesetre - gondolom - nem kell mondani, hogy egy tűzfal hasznos lehet, ha internetezésre is használod a gépedet. Természetesen vírusirtó és vagy kémprogramkereső szoftvereket is érdemes rendszeresen futtatni.

Vannak olyan warezoldalak, ahonnan IP-cím titkosító vagy generáló (másikat fog kiírni) programokat lehet letölteni. Azonban ezek jó része is veszélyes lehet a gépedre, ezért ezt inkább szakértőre bízd. Jómagam sosem lépek ilyen oldalakra, mert a túloldalán nálam okosabbak vannak. :o)

Szerintem nem kellene emiatt aggódnod. :o)

Slayer Gothpaladin írta...

Altair-nak teljesen igaza van, ha valaki tudja a te IP-címedet, akkor fel is törheti a géped biztonsági beállításait, és például a te rendszergazdai jogaidat is törölheti egy gépen! Megtudni egyébként legegyzserűbben a pont erre a célra megalakult WhatIsMyIP oldalon lehet!

lomaquilt írta...

Köszi a válaszokat. Problémám a következő. Szervizbe vittem a gépem, ahol egy hétig volt. Hivatalos számlát kaptam, ujra kellett installálni. Szept. 2-án hoztam el. Szept 3-án az internet beállitást intéztem és a postámat néztem meg. Rá egy hónapra kaptam egy e-mail-t, hogy illegális videót töltöttem le szept. 3-án. Letöltöm nincs, nem tudom, hogyan tudok videót letölteni. Akkor mi történhetett? Én a szervizre gyanakszom, ezekután ha problémám van kihez forduljak? Hol vannak becsületes szakértők? Mindenhez én sem érthetek, nem is akarok.

Tigrislilijom írta...

Talán ez sem ide tartozik: nekem nincs blogom, de másokéba szoktam bejegyzéseket hagyni. Nem tudom hogy miért, de mindig megjelenik a szövegem után egy kuka logó. Azért, mert nekem nincs blogom?
(Tudom, ez apróság, csak nem akarom magam kukának érezni :-)))
Előre is köszönöm a választ.

N.Zsuzsi írta...

:))) azért, mert ha meggodnolod magad, kidobhatod a kukába, azaz törölheted a saját megjegyzésedet.

Tigrislilijom írta...

Akkor a többi hozzászólónak miért nincs ilyen szeméttartó alkalmatossága a bejegyzése végén?
El lehet ezt valahogyan tüntetni, vagy most már így kell örökké élnem :-))??

N.Zsuzsi írta...

mindenkinek van kukája, de mindenki csak a sajátját látja, csak a sajátját tudja törölni, másét nem (kivéve az adminokat, ők mindenkiét tudják törölni)

Tigrislilijom írta...

Hú, már azt gondoltam, velem van baj, és csak nekem van tüntetőleg címezve a tárolóedény... Hogy én milyen kuka vagyok :-)))
Hát akkor megszokom, és nem fogom személyes sértésnek venni :-D
Köszönöm kedves válaszod, minden jót kívánok!

Hello, I am Gyöngyi Tóth. írta...

Juhéééé! Örülök, hogy a bloggeren magyarokra találtam!
Üdv mindenkinek!!!
Gyöngyi